Pasztet z dynią
- 10 min.
- 70 min.
- Średnie
- 6 porcje
Jemy zdrowo – szybko i prosto
Strona 92Dowiedz się więcej o książceWartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 393 Kcal
- 29 g białek
- 15 g tłuszczów
- 35 g węglowodanów
Składniki
- 170 g płatków jęczmiennych
- 2× szalotka
- 2× średniej wielkości marchewki
- ½× por
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 300 g puree z dyni
- 600 g mielonej wołowiny (zawartości mięsa co najmniej 90%)
- 1× jajko
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka sosu tamaryndowego
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Szalotki, marchewkę, pora i czosnek obierz i drobno posiekaj lub zmiksuj na programie do surówek.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekane warzywa i duś przez 10 minut.
Płatki jęczmienne wymieszaj w dużej misce z purée z dyni, duszonymi warzywami i mięsem, dodaj jajko, tymianek, paprykę, sos sojowy, sól i pieprz.
Wyrób ciasto i umieść je w formie do pasztetów wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 50–60 minut w temperaturze 170–180°C.
* Przepis na purée z dyni:
500 g obranej dyni pokrój w kostkę i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Piecz przez około 80 minut w temperaturze 170–180°C. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie zmiksuj blenderem na gładką masę.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
świetnie, dziękuję za inspirację. Na pewno zrobię to jeszcze raz.
Tłumaczenie automatyczne
Świetny przepis :), wracam do niego wielokrotnie.
Tłumaczenie automatyczne