SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Sposób przygotowania

1

Przygotuj sobie garnek i pokrywkę.* Zagotuj wodę, wrzuć do niej nieobrane ziemniaki i gotuj je przez ok. 10 minut na wolnym ogniu.

2

Obierz ugotowane ziemniaki i zetrzyj je do dużej miski na tarce o drobnych oczkach. Dodaj kaszkę orkiszową, jajka, szczyptę soli i mąkę orkiszową, a następnie gołymi rękami wyrób ciasto. Przełóż je na blat i rozwałkuj na placek o grubości ok. 0,5 cm. Jeżeli ciasto się klei, podsyp je odrobiną mąki. Za pomocą szklanki lub foremki wytnij z placka kółeczka o średnicy ok. 6 cm.

3

Na średnim ogniu rozgrzej na patelni łyżkę oliwy. Ułóż na niej gotowe placuszki i smaż je na średnim ogniu przez 1 minutę z każdej strony. Odkładaj na talerz i podawaj na gorąco.

4

*Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej.

Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Karolína Rousová
10. marca 2024

Znakomite 👌 ale wsadziłam do piekarnika i posmarowałam olejem 😁

Tłumaczenie automatyczne

ocen_1142528
vajuska
30. stycznia 2024

To było wspaniałe

Tłumaczenie automatyczne

46z27mpbnpprivaterelayappleidcom
19. kwietnia 2023

Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu