Kotleciki ziemniaczane
- 12 min.
- 18 min.
- Łatwe
- 12 sztuki
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 57 Kcal
- 2 g białek
- 1 g tłuszczów
- 9 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Przygotuj sobie garnek i pokrywkę.* Zagotuj wodę, wrzuć do niej nieobrane ziemniaki i gotuj je przez ok. 10 minut na wolnym ogniu.
Obierz ugotowane ziemniaki i zetrzyj je do dużej miski na tarce o drobnych oczkach. Dodaj kaszkę orkiszową, jajka, szczyptę soli i mąkę orkiszową, a następnie gołymi rękami wyrób ciasto. Przełóż je na blat i rozwałkuj na placek o grubości ok. 0,5 cm. Jeżeli ciasto się klei, podsyp je odrobiną mąki. Za pomocą szklanki lub foremki wytnij z placka kółeczka o średnicy ok. 6 cm.
Na średnim ogniu rozgrzej na patelni łyżkę oliwy. Ułóż na niej gotowe placuszki i smaż je na średnim ogniu przez 1 minutę z każdej strony. Odkładaj na talerz i podawaj na gorąco.
*Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Znakomite 👌 ale wsadziłam do piekarnika i posmarowałam olejem 😁
Tłumaczenie automatyczne
To było wspaniałe
Tłumaczenie automatyczne