![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Pieprz jest pozyskiwany z drzewa pieprzu czarnego, a na świecie istnieje do 2 000 gatunków pieprzu. W zależności od wykończenia rozróżniamy kolor czarny, biały, zielony i czerwony. Dobrej jakości pieprz można rozpoznać po wielkości kulek i wadze. Jeśli jest wyschnięta i grzechocze, nie jest zbyt użyteczna. Jest to naturalny afrodyzjak zawierający wiele korzyści zdrowotnych, takich jak wit. A, B, C, E, kwasy tłuszczowe omega 3 i 6, błonnik, białko, fosfor, potas, itd. Pieprz wspomaga nasze zdrowie, szybko spala tłuszcz, likwiduje wzdęcia i wspomaga pracę serca. Podczas gotowania dodajemy go do potrawy pod koniec, zachowuje wtedy swój aromat. W zależności od rodzaju, może być wykorzystywany na różne sposoby - nie tylko jako aromat, ale także jako główny składnik - na przykład w piernikach lub piklach.