SzukajSzukajMoje Moje KoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium Kontakt

Pieprz

Pieprz jest pozyskiwany z drzewa pieprzu czarnego, a na świecie istnieje do 2 000 gatunków pieprzu. W zależności od wykończenia rozróżniamy kolor czarny, biały, zielony i czerwony. Dobrej jakości pieprz można rozpoznać po wielkości kulek i wadze. Jeśli jest wyschnięta i grzechocze, nie jest zbyt użyteczna. Jest to naturalny afrodyzjak zawierający wiele korzyści zdrowotnych, takich jak wit. A, B, C, E, kwasy tłuszczowe omega 3 i 6, błonnik, białko, fosfor, potas, itd. Pieprz wspomaga nasze zdrowie, szybko spala tłuszcz, likwiduje wzdęcia i wspomaga pracę serca. Podczas gotowania dodajemy go do potrawy pod koniec, zachowuje wtedy swój aromat. W zależności od rodzaju, może być wykorzystywany na różne sposoby - nie tylko jako aromat, ale także jako główny składnik - na przykład w piernikach lub piklach.

Przepisy na dania zawierające Pieprz