SzukajSzukajMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium Kontakt

Jajko

Jajka są zaliczane do superżywności. Na rynku można znaleźć zarówno zwykłe jaja kurze, jak i przepiórcze, które zawierają 5 razy więcej fosforu, żelaza i potasu niż jaja kurze. Są one bardzo bogatym źródłem wit. D, która ma kompleksowy wpływ na układ odpornościowy. Inne witaminy to A, B5, B12, B2, B6, E i K. Substancja cholina przyczynia się do lepszego rozwoju mózgu płodu i noworodka. Kolejną korzyścią są przeciwutleniacze i aminokwasy, których człowiek nie jest w stanie sam wyprodukować. Jajka są również bogate w białko. Robi jajka na twardo, jajka na miękko, szklane jajka, jajka sadzone, jajka benedict lub jajka w koszulce. Najzdrowszą jajka jest na twardo, co pozwala uniknąć salmonelli.

Przepisy na dania zawierające Jajko