SzukajSzukajMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

  • 219 Kcal
  • 33 g białek
  • 7 g tłuszczów
  • 4 g węglowodanów

Ponad 350 przepisów ze wszystkich książek (zaoszczędzisz ponad 500 zł)

  • Aplikacja bez reklam
  • Proste gotowanie ze składników, które masz w domu
  • Ulubione przepisy dostępne offline
Wypróbuj na 30 dni BEZPŁATNIE

Składniki

6 porcje

Etykiety

Sposób przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do 185–190°C i przygotuj formę żaroodporną (30 × 40 cm).

2

Drobno posiekaj czosnek i cebulę.

3

Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wsyp czosnek i cebulę, smaż przez 2–3 minuty.

4

Dodaj liście szpinaku, oprósz solą i pieprzem, podlej odrobiną wody i duś przez 1 minutę.

5

Zdejmij z ognia i pozostaw szpinak na patelni.

6

Przygotuj roladę. Będziesz potrzebować 2 arkuszy folii aluminiowej o wymiarach 60–70 × 29 cm. Ułóż je na blacie tak, by stykały się dłuższymi brzegami. Przykryj jeden arkusz drugim, tak by zachodziły na siebie dłuższymi brzegami o ok. 10 cm. Uzyskasz w ten sposób jeden duży arkusz o długości 60–70 cm i szerokości 48 cm, skierowany krótszym brzegiem w Twoją stronę.

7

Ułóż mięso z kurczaka w taki sposób, by równomiernie pokryło ono środek arkusza, pozostaw 15–20 cm odstępu od górnego i dolnego brzegu folii. Oprósz mięso solą i pieprzem.

8

Na połowie filetów ułóż nadzienie szpinakowe, a na nim poziomo plastry szynki. Posyp parmezanem.

9

Zwiń mięso od lewej do prawej. Zawiń roladę w folię aluminiową, mocno ściągnij brzegi i złóż je.

10

Włóż roladę do formy, podlej bulionem i piecz przez 60–65 minut w temperaturze 185–190°C.

11

Następnie wyjmij pieczeń z folii, zwiększ temperaturę do 220–225°C i piecz przez kolejnych 15–20 minut.

12

Wyjmij z piekarnika, kiedy nabierze złotego koloru. Podawaj od razu.

Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

franta.flinta2022@seznam.cz
06. listopada 2022

Skróciłam czas pieczenia w folii i zamiast parmezanu użyłam drożdży dla smakoszy - absolutnie super!

Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego

Lenka Hubková
17. lutego 2022

absolutnie boskie, tylko następnym razem zostawiłbym ją w folii na krótki czas. A zamiast parmezanu dałem eidam 30% :)

Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego

ocen_1176907
Mirka90
10. października 2021

Świetny. Kurczak pozostał soczysty, bojąc się, że nie wyschnie.

Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego

Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu