Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z sałatą Little Gem
- 10 min.
- 18 min.
- Skomplikowane
- 4 porcji
Składniki
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 195°C.
Pokryj blachę papierem do pieczenia. Umyj i osusz pierś z kurczaka, oprósz ją solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj mięso smaż je na średnim ogniu przez 2–3 minuty z każdej strony. Przełóż na blachę i piecz przez 16–18 minut w temperaturze 190–195°C.
W międzyczasie przygotuj sos, dressing i sałatkę. Zacznij od sosu: pokrój bresaolę w cienkie paseczki. Na patelnię, na której smażyło się mięso, wrzuć kawałek masła i rozpuść je na wolnym ogniu. Wrzuć pokrojoną bresaolę i smaż przez 2 minuty. Dodaj musztardę dijon, 100 ml wody, 1 łyżkę octu winnego, miód, sól i pieprz. Duś przez 4–5 minut na wolnym ogniu. Wyłącz gaz i pozostaw sos na patelni.
Przygotuj dressing: drobno utrzyj czosnek i wymieszaj go z jogurtem naturalnym, parmezanem, 1 łyżką octu winnego i solą. Wstaw dressing do lodówki.
Ok. 5 minut przed końcem pieczenia mięsa przygotuj sałatkę. Umyj sałatę, przekrój ją wzdłuż na pół, rozgrzej na dużym ogniu czystą, suchą patelnię i upraż na niej główki sałaty (30–40 sekund od strony nacięcia). Sałata ma lekko się przypalić.
Przełóż mięso na patelnię z sosem i podgrzej, jeżeli zdążyły wystygnąć. Podziel na 4 porcje i podawaj każdą z nich z 1 porcją podpieczonej sałaty. Posyp kiełkami rzodkiewki i podawaj ze schłodzonym dressingiem jogurtowym i chlebem żytnim.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
absolutnie doskonałe
Tłumaczenie automatyczne
świetnie 😋
Tłumaczenie automatyczne
mięso było idealne, nie potrzebowalibyśmy sałatki
Tłumaczenie automatyczne