SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Sposób przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do 195°C.

2

Pokryj blachę papierem do pieczenia. Umyj i osusz pierś z kurczaka, oprósz ją solą i pieprzem.

3

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj mięso smaż je na średnim ogniu przez 2–3 minuty z każdej strony. Przełóż na blachę i piecz przez 16–18 minut w temperaturze 190–195°C.

4

W międzyczasie przygotuj sos, dressing i sałatkę. Zacznij od sosu: pokrój bresaolę w cienkie paseczki. Na patelnię, na której smażyło się mięso, wrzuć kawałek masła i rozpuść je na wolnym ogniu. Wrzuć pokrojoną bresaolę i smaż przez 2 minuty. Dodaj musztardę dijon, 100 ml wody, 1 łyżkę octu winnego, miód, sól i pieprz. Duś przez 4–5 minut na wolnym ogniu. Wyłącz gaz i pozostaw sos na patelni.

5

Przygotuj dressing: drobno utrzyj czosnek i wymieszaj go z jogurtem naturalnym, parmezanem, 1 łyżką octu winnego i solą. Wstaw dressing do lodówki.

6

Ok. 5 minut przed końcem pieczenia mięsa przygotuj sałatkę. Umyj sałatę, przekrój ją wzdłuż na pół, rozgrzej na dużym ogniu czystą, suchą patelnię i upraż na niej główki sałaty (30–40 sekund od strony nacięcia). Sałata ma lekko się przypalić.

7

Przełóż mięso na patelnię z sosem i podgrzej, jeżeli zdążyły wystygnąć. Podziel na 4 porcje i podawaj każdą z nich z 1 porcją podpieczonej sałaty. Posyp kiełkami rzodkiewki i podawaj ze schłodzonym dressingiem jogurtowym i chlebem żytnim.

Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Franziska Holzer
01. kwietnia 2024

świetnie 😋

Tłumaczenie automatyczne

ocen_1330675
Barbara Schneider
20. kwietnia 2023

mięso było idealne, nie potrzebowalibyśmy sałatki

Tłumaczenie automatyczne

Anetkowo
08. stycznia 2023

pyszne ☺️ bez chleba jadłam i się najadłam. sałata ekstra.

Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu