SzukajSzukajMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium Kontakt

Por

Por ma swoje korzenie w południowej Europie, ale także w Persji i Anglii. Ma łagodniejszy smak niż cebula i czosnek, dlatego jest odpowiedni dla osób, dla których wyżej wymienione składniki stanowią problem. Por zawiera wysokowartościowe białko, cenną witaminę B1 oraz duże ilości wit. C. Dostarcza również żelaza, magnezu, potasu i fosforu - substancji, które przyczyniają się do stabilności kości. Wspomaga trawienie, ma działanie odmładzające i regenerujące, zwiększa wydajność wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz obniża poziom cukru we krwi. Zielona część pora zawiera więcej witamin niż część biała, dlatego nie należy jej wyrzucać, lecz przetworzyć. Najdelikatniejszym sposobem gotowania jest gotowanie na parze, ale można je również piec lub dusić. Dodawaj go do innych warzyw, aby wzmocnić ich smak. Możesz go przechowywać w lodówce do 20 dni, jeśli chcesz zachować jego świeżość na dłużej, włóż go do zamrażarki.

Przepisy na dania zawierające Por