Makaron w sosie grzybowym
- 3 min.
- 18 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 538 Kcal
- 18 g białek
- 16 g tłuszczów
- 77 g węglowodanów
Składniki
- 400 g makaronu pełnoziarnistego (waga na sucho)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 15 g masła
- 1 ząbek czosnku (drobno utartego)
- 100 g białej cebuli (drobno pokrój)
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 250 g pieczarek (pokrojone w kostkę)
- 250 g boczniaków
- 150 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki octu winnego
- 120 ml śmietany sojowej
- sól
- pieprz
Etykiety
Sposób przygotowania
Wrzuć makaron do garnka z osoloną wodą i ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej oliwę i masło.
Dodaj drobno utarty czosnek i posiekaną cebulkę. Smaż na średnim ogniu przez 2–3 minuty.
Dodaj majeranek, tymianek i pokrojone grzyby. Smaż na średnim ogniu przez 5–6 minut.
Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj bulion i ocet winny, duś jeszcze przez 5–6 minut.
Podlej śmietaną sojową, zwiększ ogień i gotuj jeszcze przez 1–2 minuty.
Podziel na 4 porcje i podawaj z ugotowanym makaronem.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Bardzo smaczne 👌