![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Makaron pełnoziarnisty jest o wiele zdrowszy od zwykłego makaronu. Wynika to z faktu, że do ich produkcji używa się pełnych ziaren, które są pełne ważnych składników odżywczych. W sklepach można znaleźć duży wybór makaronów pełnoziarnistych. Można znaleźć makarony orkiszowe, żytnie i jęczmienne razowe. Wszystkie odmiany zawierają dużo błonnika i mają niższy indeks glikemiczny. Ich zaletą jest również to, że nie trzeba ich rozgotowywać. Najlepszy pełnoziarnisty makaron powinien zawierać od 4,5 do 5 g białka na 100 g makaronu, minimalną ilość sodu i tylko 1,1 g tłuszczu. Makaron razowy gotuje się nieco dłużej niż zwykły. Zawsze wkładaj je do wrzącej, osolonej wody. Makaron razowy jest składnikiem wielu zdrowych przepisów, na przykład z kurczakiem lub warzywami.