SzukajSzukajMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Majeranek

Majeranek ma delikatnie korzenny, słodki zapach i smak, a jego właściwości lecznicze były wykorzystywane przez starożytnych Egipcjan, Greków i Rzymian. Jako przyprawę stosuje się majeranek, czyli mieszankę suszonych liści i kwiatów. Ten malutki kwiatek jest pełen witamin i minerałów. Zawiera białko, węglowodany, błonnik, magnez, fosfor, potas lub cynk oraz witaminy A, B, C, E lub K. Majeranek wspomaga odporność i trawienie, dobrze zwalcza obrzęki, łagodzi gazy, kaszel i pomaga w odkrztuszaniu śluzu oraz wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Świetnie nadaje im się do przyprawiania zup, dań mięsnych, legumin, domowych pasztetów czy popularnych placków ziemniaczanych. Będzie pachniał w Twojej kuchni zarówno świeży, jak i suszony.

Przepisy na dania zawierające Majeranek