![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Boczniak ostrygowaty uważany jest za cud medycyny chińskiej i eliksir młodości. Ma delikatny smak i korzystnie wpływa na organizm człowieka. Składniki odżywcze, które pozyskuje z drzew, na których pasożytuje, są w takiej samej ilości, jakiej potrzebuje nasz organizm. Zawiera witaminy z grupy B, witaminy C, D i K, potas, cynk, selen, proteiny i kwasy tłuszczowe. Lecznicze działanie boczniaków ostrygowatych wynika głównie z substancji, które mają zdolność aktywowania komórek zapewniających naturalną odporność organizmu. Oprócz tych cennych substancji, grzyb zawiera również błonnik, dzięki któremu organizm uwalnia się od odkładających się szkodliwych substancji. Pomaga w utracie wagi. Boczniaky można dusić, gotować, piec i smażyć. Nadaje się wszędzie tam, gdzie stawia się grzyby.