Może dodasz do koszyka którąś z naszych książek?


Jemy zdrowo na wsi i w mieście
W najnowszej książce kucharskiej z serii Jemy zdrowo znajdziesz 120 naszych ulubionych przepisów, które są nie tylko zdrowe, ale i pyszne 💚
Głównymi składnikami masła są śmietana, woda i sucha masa. Aby masło było masłem, powinno zawierać co najmniej 80 % tłuszczu. Znane są jednak również warianty mniej tłuste. Z drugiej strony, najbardziej tłustym masłem jest tzw. masło klarowane, które zawiera do 99,9 % tłuszczu. Zabronione jest dodawanie jakichkolwiek dodatków do masła, dlatego musi być ono zawsze czysto naturalne. Masło jest źródłem witamin A, K, D, tłuszczów nasyconych, kwasu linolowego i selenu. Wspomaga pracę tarczycy, prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, a także wzmacnia system odpornościowy. Masło jest podstawowym produktem spożywczym do pieczenia bułek lub ciast, w smarowidłach, do pieczenia itp. Jest to główny nośnik smaku.