SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Sposób przygotowania

1

Obierz marchewkę i pokrój ją w grube plastry. Obierz selera i pokrój w kostkę. Obierz cebulę i pokrój w ćwiartki. Obierz czosnek, umyj natkę pietruszki.

2

Włóż warzywa do robota kuchennego i drobno posiekaj. Dodaj jajka i mięso, szczyptę soli i pieprzu. Miksuj, aż składniki się połączą, a masa będzie mieć gładką konsystencję.

3

Przygotuj dużą patelnię. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokryj blachę papierem do pieczenia.

4

Uformuj z masy niewielkie klopsiki (ok. 40 sztuk) i ułóż je na talerzu. Kiedy klopsiki będą gotowe, rozgrzej oliwę na dużym ogniu. Smaż klopsiki przez ok. 3–4 minuty na złoty kolor, a następnie przełóż je na blachę. Piecz w temperaturze 170–180°C przez 15–20 minut.

5

W międzyczasie przygotuj sos. Na tę samą patelnię wlej 400 ml bulionu, a w pozostałych 100 ml wymieszaj mąkę. Kiedy bulion zacznie wrzeć, wymieszaj go z tłuszczem z klopsików, dodaj zimny bulion z mąką i wymieszaj. Gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodaj sos sojowy, musztardę, sól i pieprz.

6

Polej gotowe klopsiki sosem i podawaj.

Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Anilorak20@gmail.com
13. stycznia 2023

Świetnie.

Tłumaczenie automatyczne

Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu