SzukajSzukajMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium Kontakt

Seler

Na rynku można znaleźć selery zwyczajne i seler naciowy. Ten ostatni ma twardsze włókna i specyficzny smak. Seler jest bardzo odporny na wysokie temperatury, dzięki czemu nie traci żadnych swoich składników odżywczych podczas gotowania. Seler naciowy zawierają witaminę A, a seler zwyczajny witaminy B1, B2 i B6, min. substancje i wiele aminokwasów. Obniża poziom cholesterolu, łagodzi zaparcia i problemy z nerkami oraz świetnie nadaje się do odtruwania całego organizmu. Przy zakupie należy uważać, czy gałka oczna nie jest skurczona. Przygotowanie podstawowe: pozbyć się korzeni i przyciąć aż do miąższu. Świetnie nadaje się zarówno do past, jak i do smażenia. Seler to bardzo stara roślina, którą znali już starożytni Egipcjanie (stosujący go w charakterze afrodyzjaku) i Grecy. Pisał o nim nawet Homer. Seler występuję

Przepisy na dania zawierające Seler