SzukajSzukajMoje Moje KoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium Kontakt

Musztarda

Podstawą wszystkich musztard jest gorczyca, ocet i sól. Nasiona mogą być białe, czarne lub brązowe. Musztarda pełnotłusta jest produkowana z białych nasion. Czarna ma ostrzejszy smak i jest podstawą francuskich musztard, takich jak musztarda Dijon. Najbardziej popularna jest musztarda pełnotłusta, ale nie zawiera ona tak dużo tłuszczu, jak mogłoby się wydawać. Wręcz przeciwnie. Istnieją również dobrze znane rodzaje, takie jak musztarda Dijon lub musztarda kremowa, które mają ostry smak, ale są słodsze ze względu na dodatek cukru, a także specjalne rodzaje, które są aromatyzowane, na przykład pieprzem, miodem itp. Gorczyca zawiera m.in. białko, błonnik, wapń lub magnez, a z wit. A, B, C, E i K. Gotową musztardę dodajemy do gotowanych potraw pod koniec gotowania. Nadaje się do sosów i musztardy suchej jako przyprawa do zup.

Przepisy na dania zawierające Musztarda