Zapiekane cukinie z wołowiną
- 20 min.
- 52 min.
- Średnie
- 3 porcji
Jemy zdrowo i smacznie
Strona 62Dowiedz się więcej o książceWartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 689 Kcal
- 42 g białek
- 53 g tłuszczów
- 11 g węglowodanów
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½× średnia biała cebula (drobno pokrój)
- 500 g dobrej mielonej wołowiny
- 3 ząbki czosnku (zetrzyj)
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 6× mała okrągła cukinia
- 60 g parmezanu (utrzyj na tarce o grubych oczkach)
- 1× średnie awokado
- 1 garść świeżego szczypiorku (drobno posiekaj)
- sól
- pieprz
Etykiety
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i podsmaż na niej drobno posiekaną białą cebulę. Dodaj mięso mielone i smaż na średnim ogniu. Dopraw do smaku wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i słodką papryką.
Dodaj puszkę krojonych pomidorów (razem z zalewą), patelnię przykryj pokrywką i duś przez 10–15 minut.
W międzyczasie z cukinii odetnij górną część i wydrąż miąższ.
Cukinie umieść na blasze pokrytej papierem do pieczenia, nafaszeruj je smażonym mięsem i posyp parmezanem. Blachę nakryj folią aluminiową i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 170–180°C przez 25–30 minut.
Na upieczonych cukiniach umieść plasterki awokado i posyp je świeżo pokrojonym szczypiorkiem.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Bardzo dobre, bardzo nam smakowało, zrobiłam według przepisu, tylko pomidory były domowej roboty.
Tłumaczenie automatyczne
Bardzo smaczne, po prostu nie napełniłem go cukinią
Tłumaczenie automatyczne
Super inspiracja, cukinię upiekłam i podałam z pieczonymi w piecu ziemniakami 😊
Tłumaczenie automatyczne