Może dodasz do koszyka którąś z naszych książek?


Jemy zdrowo na wsi i w mieście
W najnowszej książce kucharskiej z serii Jemy zdrowo znajdziesz 120 naszych ulubionych przepisów, które są nie tylko zdrowe, ale i pyszne 💚
W przypadku włoskiego przysmaku, jakim jest parmezan, im jest on starszy, tym jest lepszy. Ma żółty kolor, gładką skórkę i ziarnistą teksturę, która utrudnia krojenie, ale od razu rozpada się na małe kawałki. W przeciwieństwie do innych serów, parmezan nie jest bardzo tłusty, za to jest doskonałym źródłem wapnia, białka i fosforu. Parmezan jest dobrym sposobem na zapobieganie osteoporozie. Można go połamać w kostkę lub zetrzeć na tarce i dodawać do zup, makaronów, sosów lub do wina. Podczas gotowania docenisz, że nie rozciąga się, ale zachowuje swoją pierwotną konsystencję lub całkowicie się rozpuszcza.