Szwedzkie klopsiki
- 30 min.
- 50 min.
- Łatwe
- 6 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 312 Kcal
- 29 g białek
- 20 g tłuszczów
- 9 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
Obierz marchewkę i pokrój ją w grube plastry. Obierz selera i pokrój w kostkę. Obierz cebulę i pokrój w ćwiartki. Obierz czosnek, umyj natkę pietruszki.
Włóż warzywa do robota kuchennego i drobno posiekaj. Dodaj jajka i mięso, szczyptę soli i pieprzu. Miksuj, aż składniki się połączą, a masa będzie mieć gładką konsystencję.
Przygotuj dużą patelnię. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokryj blachę papierem do pieczenia.
Uformuj z masy niewielkie klopsiki (ok. 40 sztuk) i ułóż je na talerzu. Kiedy klopsiki będą gotowe, rozgrzej oliwę na dużym ogniu. Smaż klopsiki przez ok. 3–4 minuty na złoty kolor, a następnie przełóż je na blachę. Piecz w temperaturze 170–180°C przez 15–20 minut.
W międzyczasie przygotuj sos. Na tę samą patelnię wlej 400 ml bulionu, a w pozostałych 100 ml wymieszaj mąkę. Kiedy bulion zacznie wrzeć, wymieszaj go z tłuszczem z klopsików, dodaj zimny bulion z mąką i wymieszaj. Gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodaj sos sojowy, musztardę, sól i pieprz.
Polej gotowe klopsiki sosem i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Świetnie.
Tłumaczenie automatyczne