Placuszki z cukinii
- 20 min.
- 12 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Nie chce Ci się zmywać tony garów po kolacji? Zrób nasze placuszki z cukinii, które przygotujesz w jednej misce. Cukinia jest bardzo niskokaloryczna, więc na Twoim stole wyląduje bardzo lekkie i zdrowe, a przy tym sycące danie.
Znasz z naszej książki kucharskiej
Jemy zdrowo – szybko i prosto
Strona 80Dowiedz się więcej o książceWartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 455 Kcal
- 14 g białek
- 21 g tłuszczów
- 54 g węglowodanów
Składniki
4 porcji
Sposób przygotowania
1
Cukinię zetrzyj na tarce, posól i przełóż na sitko umieszczone nad salaterką.
2
Pozostaw na 10–15 minut do odsączenia, a następnie wyciśnij pozostałą wodę.
3
Cukinię wymieszaj z płatkami owsianymi i jajkiem.
4
Dodaj wyciśnięty czosnek, dopraw solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową.
5
Na patelni roz - grzej klarowane masło.
6
Z ciasta uformuj placuszki i smaż na klarowanym maśle przez 3 minuty z każdej strony
Nasza rada
Klarowane masło (ghi) pochodzi z tradycyjnej kuchni indyjskiej. Z masła w procesie klarowania usuwa się białka, dzięki czemu jest ono dłużej przydatne do spożycia i można je przechowywać w wyższych temperaturach.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Oto pyszny i szybki przepis!
Tłumaczenie automatyczne
robiłam klopsiki z dodatkiem serka wiejskiego..pieczone w piekarniku. ciasto pomimo odciśnięcia soku z cukini było rzadkie, dodawalam mąkę i płatki owsiane żeby można było jakoś uformować.. klopsiki mi nie podeszly
Pyszne. Jednak sezon więcej niż wskazano. Do cukinii dodałam też trochę marchewki, wtedy ciasto nie będzie tak twarde
Tłumaczenie automatyczne