Placuszki z cukinii
- 20 min.
- 12 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Nie chce Ci się zmywać tony garów po kolacji? Zrób nasze placuszki z cukinii, które przygotujesz w jednej misce. Cukinia jest bardzo niskokaloryczna, więc na Twoim stole wyląduje bardzo lekkie i zdrowe, a przy tym sycące danie.
Znasz z naszej książki kucharskiej
Jemy zdrowo – szybko i prosto
Strona 80Dowiedz się więcej o książceWartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 455 Kcal
- 14 g białek
- 21 g tłuszczów
- 54 g węglowodanów
Składniki
4 porcji
Sposób przygotowania
1
Cukinię zetrzyj na tarce, posól i przełóż na sitko umieszczone nad salaterką.
2
Pozostaw na 10–15 minut do odsączenia, a następnie wyciśnij pozostałą wodę.
3
Cukinię wymieszaj z płatkami owsianymi i jajkiem.
4
Dodaj wyciśnięty czosnek, dopraw solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową.
5
Na patelni roz - grzej klarowane masło.
6
Z ciasta uformuj placuszki i smaż na klarowanym maśle przez 3 minuty z każdej strony
Nasza rada
Klarowane masło (ghi) pochodzi z tradycyjnej kuchni indyjskiej. Z masła w procesie klarowania usuwa się białka, dzięki czemu jest ono dłużej przydatne do spożycia i można je przechowywać w wyższych temperaturach.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Musiałam dodać więcej wody, w przepisie było za dużo płatków. W przeciwnym razie bardzo dobre, na pewno trzeba je odpowiednio doprawić i dodałem też dip.
Tłumaczenie automatyczne
Znakomicie, ale dałam tylko połowę płatków
Tłumaczenie automatyczne
Pekka 😍 Robiłam to już kilka razy :)
Tłumaczenie automatyczne