Kurczak po myśliwsku
- 15 min.
- 67 min.
- Średnie
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 452 Kcal
- 30 g białek
- 30 g tłuszczów
- 16 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 185–190°C. Przygotuj głęboką patelnię żaroodporną.
Obierz marchewkę, cebulę i selera. Pokrój warzywa w drobną kostkę.
Umyj, osusz i przekrój udka z kurczaka na pół, oddzielając „pałkę” od górnej części uda.
Rozgrzej na patelni na średnim ogniu 2 łyżki oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojone warzywa i smaż przez 7–8 minut na średnim ogniu.
Dodaj do warzyw masło, liść laurowy, musztardę dijon, suszony tymianek i suszone jagody jałowca. Smaż wszystko przez 3–4 minuty na średnim ogniu.
Do podsmażonych warzyw wlej 400 ml bulionu z kurczaka i ostrożnie włóż udka z kurczaka, kierując je pionowo do góry. Wstaw patelnię do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 50–55 minut w temperaturze 185–190°C.
Podawaj od razu po upieczeniu.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
szczyt
Tłumaczenie automatyczne