Bulion z kurczaka – przepis podstawowy
- 25 min.
- 195 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 139 Kcal
- 3,1 g białek
- 7,5 g tłuszczów
- 15 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj sobie blachę do pieczenia.
Przygotuj warzywa: cebulę obierz i przepołów, marchew i pietruszkę obierz i przekrój wzdłuż, selera obierz i pokrój na kawałki, czosnek obierz.
Kości kurczaka ułóż na blasze, skrop olejem i dorzuć pokrojone warzywa. Umieść w piekarniku i piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 200°C. Warzywa i mięso powinny nabrać złotego koloru i być lekko podpieczone.
Wyjmij je z piekarnika, wrzuć do wysokiego garnka, dolej 2 litry wody, wrzuć pieprz (w całości) i liście laurowe, przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia. Jeżeli wolisz lżejszy bulion, gotuj przez co najmniej 1 godzinę na średnim ogniu, a jeżeli chcesz uzyskać intensywny, bardziej aromatyczny rosół – przez 2,5 godziny. Jeżeli zdecydujesz się na dłuższe gotowanie, w razie potrzeby dodaj trochę wody.
Przecedź bulion przez sitko o drobnych oczkach. Warzywa i mięso możesz zużyć do innego dania, np. wymieszać je z brązowym ryżem.
Ostudź, przelej do słoika i przechowuj w lodówce. Zużyj w ciągu tygodnia.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Parada!👍
Tłumaczenie automatyczne
Najlepsze 👏🏻
Tłumaczenie automatyczne