Kuksus z pieczonymi warzywami
- 5 min.
- 25 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Szukasz pomysłu na sycącą wegańską kolację? Przygotowanie kuskusu z pieczonymi warzywami zabierze Ci tylko chwilę, a efekt jest powalający. Smacznie, lekko, szybko.
Znasz z naszej książki kucharskiej
Jemy zdrowo – szybko i prosto
Strona 58Dowiedz się więcej o książceWartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 393 Kcal
- 12 g białek
- 17 g tłuszczów
- 49 g węglowodanów
Składniki
4 porcji
Sposób przygotowania
1
Kuskus wsyp do salaterki i zalej wrzątkiem (300 ml).
2
Dopraw solą i pieprzem, zostaw pod przykryciem.
3
Woda powinna się całkowicie wchłonąć. Warzywa pokrój w kostkę i wymieszaj z oliwą z oliwek i przyprawami.
4
Przygotowane w ten sposób warzywa
5
rozłóż na blasze i włóż do piekarnika lub ułóż na rozgrzanym grillu. Piecz przez 15 minut w 180–190°C.
6
Po 10 minutach dodaj orzechy włoskie. Pieczone warzywa wymieszaj z kuskusem i podawaj z siekaną bazylią.
Nasza rada
Do mieszanki warzyw możesz dodać dowolne warzywa, które masz akurat pod ręką, np. paprykę czy warzywa korzeniowe.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Pyszne, krótko prażone orzechy włoskie nadawały mu absolutnie cudowny smak. Następnym razem upiekłabym wszystkie warzywa przez około 25 minut, a następnie pokroiłabym je w drobną kostkę.
Tłumaczenie automatyczne
Bardzo smaczne, proste, ale niezbyt sycące.
Tłumaczenie automatyczne