
Jemy zdrowo i smacznie

W garnku rozgrzej olej i klarowane masło, dodaj mięso pokrojone w kostkę i smaż przez ok. 5 minut na średnim ogniu.
Dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż na mocnym ogniu przez 3–4 minuty, posyp mieloną papryką, wymieszaj, dodaj przecier pomidorowy, ponownie wymieszaj i podlej 300 ml bulionu.
Przykryj garnek pokrywką i duś do miękkości przez ok. 1 godzinę. W trakcie gotowania podlewaj mięso resztką bulionu.
Kiedy gulasz będzie gotowy, dodaj do niego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, majeranek, sól i pieprz.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Zasadniczo jest to prawie węgierski przepis na gulasz. Skoro już o zdrowym gotowaniu mowa, to może końcówka do zagęszczenia mąką na koniec? Mówisz poważnie? Zdrowiej zamiast oleju i masła włożyć smalec z kaczki, gęsi lub wieprzowiny niż zagęścić mąką!!! Ja osobiście robię podobną węgierską, do pasty dodaję świeże pomidory pokrojone w ćwiartki lub pomidory z puszki bez skórki, cebulę wrzucam mniej więcej w takiej samej objętości jak mięso - mniej więcej na 100g mięsa to jedna średniej wielkości cebula. Do 1,5 kg mięsa dodaję jeszcze 1 łyżeczkę domowej roboty mielonej papryczki chilli i jedną całą zieloną paprykę pokrojoną w krążki. Gotuję też 2-2,5 godziny z polewaniem. Wtedy sos jest pięknie gęsty i delikatny, a mięso rozpada się w ustach. Podaję ze świeżo upieczonym chlebem lub domowymi knedlami i pokrojoną w krążki cebulą, pomijam takie przyprawy jak majeranek i czosnek.
Tłumaczenie automatyczne z języka słowackiego
Pierwsza próba gulaszu w moim życiu i odniosła ogromny sukces. Najpierw podsmażyłam cebulę, a potem mięso i zdecydowanie dłużej niż podany czas, doszłam chyba do półtorej godziny gotowania. Dla uzyskania dobrej konsystencji sosu na końcu wyjęłam kawałki mięsa i zmiksowałam resztę zawartości.
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego