SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

  • 133 Kcal
  • 11 g białek
  • 7 g tłuszczów
  • 6 g węglowodanów

Ponad 350 przepisów ze wszystkich książek (zaoszczędzisz ponad 500 zł)

  • Aplikacja bez reklam
  • Proste gotowanie ze składników, które masz w domu
  • Ulubione przepisy dostępne offline
Wypróbuj na 30 dni BEZPŁATNIE

Składniki

8 porcje

Etykiety

Sposób przygotowania

1

W garnku rozgrzej olej i klarowane masło, dodaj mięso pokrojone w kostkę i smaż przez ok. 5 minut na średnim ogniu.

2

Dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż na mocnym ogniu przez 3–4 minuty, posyp mieloną papryką, wymieszaj, dodaj przecier pomidorowy, ponownie wymieszaj i podlej 300 ml bulionu.

3

Przykryj garnek pokrywką i duś do miękkości przez ok. 1 godzinę. W trakcie gotowania podlewaj mięso resztką bulionu.

4

Kiedy gulasz będzie gotowy, dodaj do niego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, majeranek, sól i pieprz.

Nasza rada
Żeby zagęścić sos, dosyp odrobinę bułki tartej z pełnoziarnistego pieczywa albo 2 łyżki mąki wymieszanej z wodą.
Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

ivanauhlirovaicloudcom
08. lutego 2023

Peter Kováč
24. stycznia 2023

Zasadniczo jest to prawie węgierski przepis na gulasz. Skoro już o zdrowym gotowaniu mowa, to może końcówka do zagęszczenia mąką na koniec? Mówisz poważnie? Zdrowiej zamiast oleju i masła włożyć smalec z kaczki, gęsi lub wieprzowiny niż zagęścić mąką!!! Ja osobiście robię podobną węgierską, do pasty dodaję świeże pomidory pokrojone w ćwiartki lub pomidory z puszki bez skórki, cebulę wrzucam mniej więcej w takiej samej objętości jak mięso - mniej więcej na 100g mięsa to jedna średniej wielkości cebula. Do 1,5 kg mięsa dodaję jeszcze 1 łyżeczkę domowej roboty mielonej papryczki chilli i jedną całą zieloną paprykę pokrojoną w krążki. Gotuję też 2-2,5 godziny z polewaniem. Wtedy sos jest pięknie gęsty i delikatny, a mięso rozpada się w ustach. Podaję ze świeżo upieczonym chlebem lub domowymi knedlami i pokrojoną w krążki cebulą, pomijam takie przyprawy jak majeranek i czosnek.

Tłumaczenie automatyczne z języka słowackiego

ocen_1391281
kristynahaslarova99gmailcom
16. stycznia 2023

Pierwsza próba gulaszu w moim życiu i odniosła ogromny sukces. Najpierw podsmażyłam cebulę, a potem mięso i zdecydowanie dłużej niż podany czas, doszłam chyba do półtorej godziny gotowania. Dla uzyskania dobrej konsystencji sosu na końcu wyjęłam kawałki mięsa i zmiksowałam resztę zawartości.

Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego

Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu