Gulasz grzybowy z ciecierzycą
- 5 min.
- 32 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 417 Kcal
- 14 g białek
- 18 g tłuszczów
- 44 g węglowodanów
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g białej cebuli (drobno pokrój)
- 400 g pieczarek (pokroić na ćwiartki)
- 500 g surowych ziemniaków (typ B) (pokrój w kostkę)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mielonego kminku
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 30 g dowolnych suszonych grzybów
- 1 ząbek czosnku (drobno utartego)
- 1200 ml bulionu warzywnego (lub wody)
- 200 g gotowanej ciecierzycy (odcedź)
- 120 ml śmietany sojowej (można zastąpić 12% śmietaną do gotowania)
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Rozgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu.
Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę i smaż przez 4–5 minuty na średnim ogniu.
Dodaj pieczarki i ziemniaki. Smaż przez kolejnych 5 minut.
Następnie dodaj przecier pomidorowy, kminek, słodką paprykę, suszone grzyby i czosnek. Dokładnie wymieszaj, podlej bulionem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przykryj i duś na średnim ogniu przez 15–17 minut, aż ziemniaki zmiękną.
Następnie dodaj do potrawki ciecierzycę, śmietanę i suszony majeranek. Wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut na średnim ogniu.
Gotowy gulasz dopraw solą i pieprzem, podziel na porcje i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
smaczne
Gulasz jest bardzo smaczny, mimo że nie ma w nim mięsa. Polecam!
Tłumaczenie automatyczne
prosto, szybko i pysznie :)