
Jemy zdrowo i smacznie

Rozgrzej piekarnik do 195–200°C i przygotuj brytfannę 25 × 30 cm.
Na patelni rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oliwy i masło.
Na rozgrzany tłuszcz wsyp drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż na średnim ogniu przez 2–3 minuty, ciągle mieszając. Po usmażeniu zdejmij z patelni i przesyp do dużej miski.
Dodaj oba rodzaje mięsa mielonego, majeranek, jajka, przecier pomidorowy, sól i pieprz. Mieszaj aż do połączenia wszystkich składników, co powinno potrwać ok. 10 minut.
Następnie wlej do brytfanny 200 ml wody. Uformuj z masy owalny kształt i umieść ją w brytfannie.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 195–200°C przez 45–50 minut.
Pokrój pasztet na porcje i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Najlepsza klopsik mięsny, jaki kiedykolwiek jadłem. Podlewałam co 10 minut i wcale nie było sucho 🙂 Nic nie musiałam poprawiać w przepisie 👌
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego
Rewelacyjne :) Aby klops nie wysechł, należy go kilkakrotnie posypać proszkiem do pieczenia podczas pieczenia :)
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego