Domowy pieczony pasztet
- 15 min.
- 53 min.
- Łatwe
- 6 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 339 Kcal
- 33 g białek
- 21 g tłuszczów
- 4 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 195–200°C i przygotuj brytfannę 25 × 30 cm.
Na patelni rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oliwy i masło.
Na rozgrzany tłuszcz wsyp drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż na średnim ogniu przez 2–3 minuty, ciągle mieszając. Po usmażeniu zdejmij z patelni i przesyp do dużej miski.
Dodaj oba rodzaje mięsa mielonego, majeranek, jajka, przecier pomidorowy, sól i pieprz. Mieszaj aż do połączenia wszystkich składników, co powinno potrwać ok. 10 minut.
Następnie wlej do brytfanny 200 ml wody. Uformuj z masy owalny kształt i umieść ją w brytfannie.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 195–200°C przez 45–50 minut.
Pokrój pasztet na porcje i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Doskonały!
Tłumaczenie automatyczne
mój pierwszy klops z kuskusem, zagęściłam go jeszcze trochę płatkami.. delikatność
Tłumaczenie automatyczne