Zupa ziemniaczana
- 20 min.
- 36 min.
- Łatwe
- 6 porcje
Cieknie Ci ślinka na samą myśl o domowej kartoflance, pachnącej majerankiem? No to szybko do kuchni, idziemy ją zrobić!
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 230 Kcal
- 7 g białek
- 8 g tłuszczów
- 31 g węglowodanów
Składniki
6 porcje
- 50 g dowolnych suszonych grzybów
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 300 g surowych ziemniaków (typ B)
- 150 g korzenia pietruszki
- 100 g dużej bulwy selera
- 200 g marchewki
- 3 ząbki czosnku (przetrzyj przez praskę)
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 garść świeżej natki pietruszki (do posypywania)
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1
Grzyby namocz w wodzie.
2
Przygotuj białą zasmażkę. W głębokim garnku rozgrzej 2 łyżki masła. Na roztopione masło wsyp mąkę i wymieszaj. Po około 1 minucie zalej zasmażkę bulionem, przykryj garnek pokrywką i zagotuj.
3
W międzyczasie przygotuj warzywa. Ziemniaki, pietruszkę, selera i marchewkę umyj, obierz i drobno pokrój. Wrzuć do garnka z wrzącym bulionem, przykryj i gotuj do miękkości, przez 30–35 minut.
4
Część albo całość zupy zmiksuj za pomocą blendera ręcznego. Na koniec dodaj do zupy odcedzone grzyby, wyciśnięty czosnek, majeranek, sól i pieprz. Każdą porcję zupy posyp świeżą natką pietruszki.
Nasza rada
Jeżeli chcesz zupę bez zasmażki, zamiast mąki podsmaż na maśle drobno pokrojoną cebulkę.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Świetnie!
Tłumaczenie automatyczne