Delikatna zupa krem z kapusty włoskiej
- 10 min.
- 30 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Zupa krem to idealny zimowy obiad. Kapusta włoska zawiera mnóstwo witamin i minerałów, które warto regularnie uzupełniać, zwłaszcza zimą.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 364 Kcal
- 11,2 g białek
- 24,1 g tłuszczów
- 26,7 g węglowodanów
Składniki
4 porcji
- 1× średnia żółta cebula
- 1 ząbek czosnku
- 400 g kapusty włoskiej
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 750 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka grubo mielonego kminku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 200 ml śmietany sojowej (możesz użyć ryżowej albo klasycznej śmietany 12%)
- 4 łyżki prażonych niełuskanych ziaren słonecznika (do dekoracji)
- świeży majeranek do dekoracji
- 1 łyżeczka soli
- ½ lyzeczki pieprzu
Sposób przygotowania
1
Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Kapustę pokrój w paski.
2
W garnku rozgrzej olej i na średnim ogniu podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj kapustę, podlej bulionem i zagotuj.
3
Dodaj sól, pieprz, kminek i majeranek. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, do miękkości kapusty.
4
Zblenduj blenderem ręcznym na gładki krem, dodaj śmietanę, wymieszaj.
5
Udekoruj prażonymi nasionami słonecznika i świeżym majerankiem, podawaj.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
doskonała zupa
Tłumaczenie automatyczne
👍
Pomysłowa zupa, zamiast zwykłego kminku dodałam kminek i jednego ziemniaka. 👌
Tłumaczenie automatyczne