SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Sposób przygotowania

1

Do dużego garnka wlej bulion z kurczaka. Obierz ząbki czosnku i dodaj je do bulionu (w całości). Wrzuć do garnka pierś z kurczaka, oprósz solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 40–45 minut na średnim ogniu.

2

W międzyczasie ugotuj ryż: wsyp go do średniego garnka, zalej litrem wody, osól, doprowadź do wrzenia i gotuj minut do miękkości pod przykryciem na małym ogniu przez 20–25 minut. Ugotowany ryż odcedź i przesyp do większego naczynia.

3

Kiedy pierś z kurczaka będzie miękka, wyłącz gaz i za pomocą kleszczy lub sitka wyjmij mięso i czosnek z bulionu i przełóż je na 10 minut do zimnej wody. Porwij schłodzone mięso na małe kawałki, a czosnek pokrój w plasterki. Wrzuć je z powrotem do bulionu. Dodaj ugotowany ryż i gotuj przez 8–10 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie przygotuj warzywa: obierz marchewkę i pokrój ją za pomocą obieraczki w cieniutkie plasterki, a następnie w zapałki. Możesz też użyć spiralizera do warzyw. Za pomocą noża lub mandoliny poszatkuj cebulę w cienkie plasterki.

4

Do gorącego bulionu z mięsem i ryżem wrzuć pokrojoną marchewkę, cebulę i mrożony groszek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez 2 minuty na wolnym ogniu. Zdejmij z ognia, wsyp grubo posiekany lubczyk i wlej sok z cytryny. Podziel na 4 porcje i każdą z nich dopraw 1/2 łyżki oliwy, posyp kiełkami grochu i podawaj.

Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Denisa Bartošová
29. kwietnia 2022

Maria Zarycka
13. kwietnia 2022

Super bardzo smaczna zupa 😘

Davis
27. marca 2022

doskonały

Tłumaczenie automatyczne

Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu