Zupa krem z pasternaku
- 10 min.
- 30 min.
- Łatwe
- 2 porcji
Wraz z jesienią przychodzi pora na zupy. Wypróbuj naszą zupę z pasternaku, która rozgrzeje Cię w chłodny dzień.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 703 Kcal
- 15,1 g białek
- 33,7 g tłuszczów
- 84,8 g węglowodanów
Składniki
2 porcji
- 200 g pasternaku
- 100 g dużej bulwy selera
- 1× średnia żółta cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2× ziemniaki typu B
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 125 ml śmietany sojowej (możesz użyć zwykłej śmietany 12%)
- 2× świeży tymianek (wiązki)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
Sposób przygotowania
1
Pasternak, seler, czosnek i ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.
2
W dużym garnku rozgrzej olej. Najpierw na średnim ogniu podsmaż na złoto cebulę i czosnek, następnie dodaj wszystkie pokrojone wcześniej warzywa i smaż przez kolejnych 5 minut.
3
Podlej bulionem, dodaj sól i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, aż do miękkości. Zblenduj wszystko na gładki krem blenderem ręcznym.
4
Dopraw do smaku śmietaną, białym pieprzem i solą.
5
Udekoruj gałązką świeżego tymianku i czerwonym pieprzem. Dodaj kleks śmietany i podawaj.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Czy ilość pasternaku nie jest podana w przepisie, czy mi się nie udało? 🙃🙂
Tłumaczenie automatyczne