Sałatka z cykorią z grilla i cytrusami
- 10 min.
- 10 min.
- Łatwe
- 2 porcji
Piękny widok, prawda? A co dopiero smak! Cykoria na surowo już była, dziś wjeżdża cykoria z grilla, idealna na majówkę. Dodaliśmy do niej pomarańczę, orzeszki i fetę. Efekt? Kulinarne dzieło sztuki, aż szkoda jeść, co? A do tego bardzo zdrowe danie, które wzmocni Twoją odporność.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 674 Kcal
- 13,4 g białek
- 41,4 g tłuszczów
- 60,1 g węglowodanów
Składniki
2 porcji
Na sałatkę:
- 40 g orzechów laskowych
- 1× główka czerwonej cykorii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4× czerwone pomarańcze
- 2× pomarańcze
- 50 g fety (pokrusz)
- świeży tymianek (do podania)
- sól
- mielony czarny pieprz
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Orzechy laskowe upraż na sucho na średnim ogniu. Odstaw.
2
Liście cykorii porwij na niewielkie kawałki i podpiecz ją na patelni grillowej, posmarowanej oliwą (5 minut na średnim ogniu). Cykoria powinna trochę zmięknąć. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
3
Obierz pomarańcze i pokrój je w plasterki.
4
Na talerzu ułóż grillowaną cykorię i pokrojone pomarańcze. Posyp orzechami i pokruszoną fetą. Udekoruj świeżym tymiankiem.
5
Wymieszaj wszystkie składniki dressingu. Polej sałatkę i podawaj.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami