SzukajSzukajMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium Kontakt

Cykoria

Cykoria znana była już starożytnym Rzymianom, którzy cenili ją z uwagi na jej właściwości zdrowotne. Liście cykorii zawierają bardzo mało kalorii, dlatego jej spożywanie zaleca się w ramach diety redukcyjnej. Obfituje ona w witaminy, magnez, minerały i insulinę. Z cykorii przygotować można wyśmienitą sałatkę, która wzmocni apetyt, przyspieszy trawienie i procesy krwiotwórcze. Surowa cykoria to doskonałe źródło witaminy C. Przeciwdziała stanom zapalnym i przynosi ulgę przy zaparciach, zwłaszcza tych, które wiążą się z podróżowaniem. Z czym to jeść? Cykorię poznasz po jasnozielonych lub purpurowych liściach, które szybko więdną po zerwaniu. Możesz ją jeść na surowo, ugotować lub ususzyć i przyrządzić z niej napar.

Przepisy na dania zawierające Cykoria