Zupa szparagowa
- 15 min.
- 20 min.
- Łatwe
- 3 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 282 Kcal
- 6 g białek
- 18 g tłuszczów
- 22 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzej masło i 1 łyżkę oliwy.
Wrzuć drobno pokrojoną cebulę. Smaż przez ok. 5 minut.
Ze szparagów usuń zdrewniałą część, a następnie pokrój je na kawałki (kilka główek podsmaż i zostaw do dekoracji).
Usmażoną cebulę podlej bulionem, dodaj pokrojone szparagi i gotuj przez 10–15 minut pod przykryciem.
Sprawdź, czy szparagi są wystarczająco miękkie (powinny mieć konsystencję gotowanych ziemniaków). Jeżeli nie, gotuj jeszcze przez chwilę. Jeżeli tak, zdejmij garnek z ognia, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i zblenduj zupę na krem.
Podawaj z podsmażonymi główkami szparagów.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami