Zapiekany kalafior
- 15 min.
- 36 min.
- Łatwe
- 3 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 245 Kcal
- 18 g białek
- 14 g tłuszczów
- 10 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Nalej wody do dużego garnka. Posól wodę i zagotuj ją na średnim ogniu.
Oczyść kalafiora. Kiedy woda w garnku zacznie wrzeć, delikatnie włóż do niej całe warzywo. Przykryj i gotuj przez 11 minut na średnim ogniu.
Następnie wyjmij kalafiora i szybko zahartuj go w zimnej wodzie.
Rozgrzej piekarnik do 190–195°C. Pokryj blachę (30 × 40 cm) papierem do pieczenia.
Kiedy kalafior będzie zimny, pokrój go na plastry o grubości 2 cm.
W małym naczyniu wymieszaj mozzarellę utartą na tarce o grubych oczkach, serek śmietankowy, utarty parmezan, żółtko, mieloną gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Rozsmaruj sos serowy na plastrach kalafiora. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika. Piecz w 190–195°C przez 20–25 minut.
Podziel na porcje i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
🙏🏻
Tłumaczenie automatyczne
Doskonałe 😋
Tłumaczenie automatyczne