Zapiekanka ziemniaczana z cukinią
- 15 min.
- 60 min.
- Łatwe
- 8 porcje
Lekki lunch dla wszystkich, zwłaszcza dla wegetarian. Zapiekankę najlepiej przygotować w sezonie na cukinie, kiedy są tanie jak barszcz albo masz je z własnego ogródka.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 189 Kcal
- 6 g białek
- 12 g tłuszczów
- 13 g węglowodanów
Składniki
8 porcje
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Rozgrzej piekarnik do 190°C.
2
Obierz ziemniaki, umyj cukinię i pokrój warzywa w cienkie plasterki.
3
Przełóż je do miski, polej oliwą i dodaj starte ząbki czosnku. Wymieszaj.
4
Cisno ułóż plastry warzyw w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 40–50 minut.
5
Następnie wyjmij danie z piekarnika, posyp tymiankiem i zalej śmietaną wymieszaną z jajkiem.
6
Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze przez 10 minut. Na koniec posyp stratą mozzarellą i podawaj.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Sok odcedziłam dwa razy, bo cukinia bardzo mocno odsącza.
Tłumaczenie automatyczne
Bardzo dobre, spodziewałam się, że będzie mdłe, bo nie przepadam za pieczoną cukinią, ale było dobre. Zwłaszcza bramnory :-D p.s. Mam inny przepis na švrikę, w którym jest cukinia i jest zdrowszy.
Tłumaczenie automatyczne
nieco mdłe... zdecydowanie dodaj trochę warzyw i jest dobrze.
Tłumaczenie automatyczne