Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
- 10 min.
- 56 min.
- Łatwe
- 5 porcje
Jemy zdrowo – szybko i prosto
Strona 100Dowiedz się więcej o książceWartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 592 Kcal
- 25 g białek
- 21 g tłuszczów
- 75 g węglowodanów
Składniki
- 400 g makaronu żytniego (waga na sucho)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2× szalotka
- 2 ząbki czosnku (pokrój w plasterki)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 200 g ugotowanej kukurydzy
- 200 g krojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 100 ml wody
- 350 g tuńczyka w sosie własnym
- 200 g mozzarelli (pokrój w plasterki)
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek.
Dodaj drobno pokrojone szalotki i smaż przez 5 minut. Dodaj czosnek pokrojony na plasterki i przecier pomidorowy, duś przez minutę.
Dodaj kukurydzę, krojone pomidory, rozmaryn i tymianek, podlej 100 ml wody, przykryj pokrywką. Gotuj przez 15–20 minut.
Pod koniec dodaj tuńczyka, ugotowany makaron i mozzarellę, wymieszaj i przełóż masę do formy żaroodpornej.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Piecz przez 15–20 minut w temperaturze 190–200°C.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Świetnie
Tłumaczenie automatyczne
Doskonały i szybki lunch :)
Tłumaczenie automatyczne
Bardzo smaczna i prosta do zrobienia zapiekanka.