Tarta z brokułem
- 60 min.
- 60 min.
- Średnie
- 8 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 483 Kcal
- 17,5 g białek
- 32,5 g tłuszczów
- 27,5 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Do dużego naczynia wsyp mąkę.
Masło rozpuść, a następnie przelej do mniejszego naczynia. Dodaj mleko, jajka, sól i pieprz. Ubij trzepaczką. Mokre składniki wlej do mąki.
Wyrób ciasto, zapakuj je w folię i umieść na 30 minut w lodówce.
W międzyczasie ugotuj brokuła: do garnka wlej odpowiednią ilość wody, osól i doprowadź do wrzenia. Kawałki warzywa wrzuć do gotującej się wody, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości (ok. 10–15 minut).
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Przygotuj sobie formę do tart (∅ 25 cm) i wysmaruj ją resztką roztopionego masła albo pokryj papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki okrągły placek. Posiłkując się wałkiem, przenieś ciasto do przygotowanej formy. Dociśnij do brzegów, dno ponakłuwaj widelcem.
Ciasto najlepiej obciążyć suchą fasolą albo ciecierzycą: na surowym placku umieść arkusz papieru do pieczenia i wsyp na niego fasolę.
Umieść formę w piekarniku i piecz ciasto przez 12–14 minut w temperaturze 170–180°C. Następnie wyjmij i usuń papier wraz z ziarnami.
1Na podpieczonym spodzie ułóż różyczki brokuła.
W naczyniu ubij śmietanę i jajka. Dodaj serek wiejski, parmezan, suszone pomidory, sól i pieprz. Tak przygotowanym sosem zalej brokuła.
Umieść ciasto z powrotem w piekarniku i piecz przez kolejnych 25–30 minut.
Gotowe danie pokrój na 8 kawałków i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Pyszny. Dodałam tylko 100g masła i nie wycierałam formy. Piekłam trochę dłużej, miałam dość grubą warstwę ciasta na spodzie i potrzebowałam go do upieczenia większej ilości. Następnym razem spróbuję dodać nivę zamiast pomidorów.
Tłumaczenie automatyczne
doskonały
Tłumaczenie automatyczne