SzukajSzukajMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Sposób przygotowania

1

Do dużego naczynia wsyp mąkę.

2

Masło rozpuść, a następnie przelej do mniejszego naczynia. Dodaj mleko, jajka, sól i pieprz. Ubij trzepaczką. Mokre składniki wlej do mąki.

3

Wyrób ciasto, zapakuj je w folię i umieść na 30 minut w lodówce.

4

W międzyczasie ugotuj brokuła: do garnka wlej odpowiednią ilość wody, osól i doprowadź do wrzenia. Kawałki warzywa wrzuć do gotującej się wody, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości (ok. 10–15 minut).

5

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

6

Przygotuj sobie formę do tart (∅ 25 cm) i wysmaruj ją resztką roztopionego masła albo pokryj papierem do pieczenia.

7

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki okrągły placek. Posiłkując się wałkiem, przenieś ciasto do przygotowanej formy. Dociśnij do brzegów, dno ponakłuwaj widelcem.

8

Ciasto najlepiej obciążyć suchą fasolą albo ciecierzycą: na surowym placku umieść arkusz papieru do pieczenia i wsyp na niego fasolę.

9

Umieść formę w piekarniku i piecz ciasto przez 12–14 minut w temperaturze 170–180°C. Następnie wyjmij i usuń papier wraz z ziarnami.

10

1Na podpieczonym spodzie ułóż różyczki brokuła.

11

W naczyniu ubij śmietanę i jajka. Dodaj serek wiejski, parmezan, suszone pomidory, sól i pieprz. Tak przygotowanym sosem zalej brokuła.

12

Umieść ciasto z powrotem w piekarniku i piecz przez kolejnych 25–30 minut.

13

Gotowe danie pokrój na 8 kawałków i podawaj.

Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Katka Bartošová
29. października 2022

Włożyłem tylko połowę masła z podanej ilości i było wystarczająco dużo.👌

Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego

PéťaT.
23. czerwca 2022

Świetny :)

Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego

ocen_1269916
Gabi.mi
24. kwietnia 2022

zgodnie z radą innych zrobiłam pół ghee, tylko dodałam trochę więcej mleka, żeby ciasto było ładne.. Włożyłam jedno jajko mniej do nadzienia, zmiksowałam śmietanę i śmietanę do gotowania i zamiast suszonych pomidorów Pokrojoną góralkę rozłożyłam na kawałki.. już nie była bardzo zdrowa, ale była do tego bardzo dobra i wszyscy bardzo ją chwalili.. nawet mąż, który zwykle nie jest w takich rzeczach 😃 Na pewno zrobię to jeszcze raz 😊🤤

Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego

Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu