SzukajSzukajMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium Kontakt

Fasola

Fasola została przywieziona do Europy przez hiszpańskich kolonizatorów i obecnie uprawia się do 50 jej odmian. W naszym kraju na naszych talerzach króluje głównie fasola czarna, czerwona, biała lub mung. Dzięki wysokiej zawartości białka są one znane jako mięso ubogich. Ich zaletą jest również niski indeks glikemiczny i znaczne obniżenie poziomu cukru we krwi. Dlatego szczególnie diabetycy powinni regularnie włączać je do swojej diety. Fasola jest również bogata w ryboflawinę (B2), kwas foliowy, witaminę E, karoten, niacynę i inne witaminy z grupy B. Wśród minerałów zawierają magnez i wapń oraz miedź. Obniżają ciśnienie krwi i rozpuszczają kamienie moczowe. Dojrzała fasola jest lekko trująca, ale gotowanie wypłukuje niebezpieczne toksyny. Fasola znajduje się w wielu przepisach na zupy, kasze, sałatki, dania główne i ciasta.

Przepisy na dania zawierające Fasola