Spaghetti z indykiem, karczochami i szpinakiem
- 20 min.
- 14 min.
- Średnie
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 529 Kcal
- 40 g białek
- 16 g tłuszczów
- 53 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
W dużym garnku zagotuj 2,5 litra wody na makaron.
W międzyczasie obierz i drobno pokrój czosnek, a piersi z indyka umyj i pokrój na mniejsze, ok. 2-centymetrowe kawałki.
Gdy woda w garnku się zagotuje, dodaj do niej łyżkę soli, a następnie makaron.
Gotuj na średnim ogniu przez 12–14 minut, co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj pokrojone mięso z indyka, posyp solą i pieprzem i smaż przez 2 minuty na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
Następnie dodaj posiekany czosnek i serca karczochów, zwiększ ogień na duży i smaż przez kolejne 2 minuty. Zawartość patelni przełóż do miski i odstaw.
Na tej samej patelni (bez mycia) na małym ogniu rozpuść masło.
Dodaj mąkę orkiszową, cały czas mieszając i podsmażaj przez 20–30 sekund.
Po tym czasie stopniowo dolej bulion, cały czas mieszając, a następnie mleko. Gotuj, nie przerywając mieszania, przez ok. 2–3 minuty na średnim ogniu, do zgęstnienia.
Następnie dodaj usmażone mięso i szpinak, zwiększ ogień na średni i podgrzewaj wszystko przez kolejne 2–3 minuty. Zdejmij z ognia.
Ugotowany makaron odcedź i przełóż na patelnię z resztą składników.
Posyp startym parmezanem, dokładnie wymieszaj, przełóż na 4 talerze i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Nie miałam articos, nawet bez nich było to absolutnie niesamowite połączenie
Tłumaczenie automatyczne
Zdecydowanie jeden z moich nowych ulubionych przepisów :)
Tłumaczenie automatyczne
Zdecydowanie nie jestem najlepszym przepisem na ostatni raz
Tłumaczenie automatyczne