Spaghetti w sosie bolońskim z indykiem
- 19 min.
- 59 min.
- Średnie
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 532 Kcal
- 34 g białek
- 17 g tłuszczów
- 63 g węglowodanów
Składniki
- 150 g białej cebuli
- 200 g marchewki
- 200 g selera naciowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g mielonego mięsa z indyka (maksymalnie 10% tłuszczu)
- 30 g przecieru pomidorowego
- 2 łyżki suszonego oregano
- 300 ml bulionu z kurczaka
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 2 łyżki octu z białego wina
- 2 l wody
- 300 g spaghetti z pełnego ziarna (waga na sucho)
- 30 g tartego parmezanu
- 8 g świeżej bazylii (drobno posiekaj)
- sól
- pieprz
Etykiety
Sposób przygotowania
Obierz cebulę, marchewkę i selera. Wszystkie warzywa bardzo drobno pokrój.
Do dużego garnka wlej 2 łyżki oliwy i rozgrzej ją na średnim ogniu. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż na średnim ogniu przez 4–5 minuty.
Na cebulkę wrzuć resztę warzyw, mięso mielone, przecier i suszone oregano. Smaż na średnim ogniu przez kolejnych 6–7 minut.
Dodaj bulion drobiowy, pomidory z puszki, ocet winny oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez 25–30 minut.
W dużym garnku zagotuj 2 l wody. Kiedy woda zacznie wrzeć, osól ją i wrzuć makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 15 minut). Odcedź.
Podziel makaron na 4 porcje, polej sosem bolońskim, posyp tartym parmezanem i drobno posiekaną świeżą bazylią.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Smak jest dobry, ale dodałam znacznie mniej wody i nadal jest jak zupa. Gdybym dolał 2L wody tak jak jest napisane w przepisie miałbym rosół z mięsem mielonym a nie sos boloński.
Tłumaczenie automatyczne
Znakomicie, w domu jednomyślnie zgodziliśmy się, że indyk jest lepszy od wieprzowiny, do której jesteśmy przyzwyczajeni
Tłumaczenie automatyczne
Suuuupi, absolutnie zachwycony
Tłumaczenie automatyczne