SzukajSzukajMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Seler naciowy

Seler naciowy zaczęto uprawiać we Włoszech. Ma twardsze włókna niż seler. Ma orzechowy zapach. Można spotkać zarówno selery bielone, jak i niebielone - te drugie są bardziej zielone i częściej spotykane, mają silniejszy aromat i mocniejsze włókna. Przy zakupie należy się upewnić, że jest napięta i delikatna. Zawiera więcej witaminy C niż cytryna, a także wit. pl. B, K, E i wiele innych substancji. Przyczynia się do naszego zdrowia, wspomagając pracę przewodu pokarmowego, który również dezynfekuje. Pomaga również w rozpuszczaniu śluzu i jest przydatny w wielu chorobach. Aby przygotować łodygi selera, odetnij dolną część i podziel seler na pojedyncze łodygi. Następnie są one myte i usuwane są z nich włókna przez wyrwanie lub zeskrobanie. Najlepiej smakuje w glazurze.

Przepisy na dania zawierające Seler naciowy