![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Seler naciowy zaczęto uprawiać we Włoszech. Ma twardsze włókna niż seler. Ma orzechowy zapach. Można spotkać zarówno selery bielone, jak i niebielone - te drugie są bardziej zielone i częściej spotykane, mają silniejszy aromat i mocniejsze włókna. Przy zakupie należy się upewnić, że jest napięta i delikatna. Zawiera więcej witaminy C niż cytryna, a także wit. pl. B, K, E i wiele innych substancji. Przyczynia się do naszego zdrowia, wspomagając pracę przewodu pokarmowego, który również dezynfekuje. Pomaga również w rozpuszczaniu śluzu i jest przydatny w wielu chorobach. Aby przygotować łodygi selera, odetnij dolną część i podziel seler na pojedyncze łodygi. Następnie są one myte i usuwane są z nich włókna przez wyrwanie lub zeskrobanie. Najlepiej smakuje w glazurze.