Risotto z krewetkami
- 5 min.
- 60 min.
- Średnie
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 430 Kcal
- 21 g białek
- 16 g tłuszczów
- 47 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Na 2 łyżkach oliwy podsmaż drobno posiekaną szalotkę.
Dodaj ryż i smaż, aż się zeszkli.
Sukcesywnie dolewaj porcje bulionu; kiedy wchłonie się jedna, dodaj kolejną.
Jeżeli skończy Ci się bulion, możesz użyć zwykłej wody. W ten sposób ugotuj ryż al dente.
Dodaj tymianek, rozmaryn i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem.
Na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek.
Wrzuć czosnek pokrojony w plasterki i krewetki. Smaż przez 5 minut.
Dodaj krewetki do ugotowanego ryżu i skrop wszystko sokiem z cytryny.
Podziel na 4 porcje i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Proste i doskonałe.
Tłumaczenie automatyczne
Przepis jest świetny, risotto bardzo mi smakuje, zamiast zwykłych krewetek dodaję krewetki w sosie chili z Lidla, ułatwia to przygotowanie, dodaje smaku i nie musi być aż tak dużo innych przypraw. Największy zarzut dla mnie to to, że w przepisie jest napisane, że jest na 4 porcje, ja mam dwie i wtedy mi głupio :)
Tłumaczenie automatyczne
Bardzo dobry. Pachnący. Nie dodałam pietruszki, ale jest pyszne. I naprawdę proste ❤️
Tłumaczenie automatyczne