SzukajSzukajMoje Moje KoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium Kontakt

Krewetki

Krewetki to skorupiaki żyjące zarówno w wodach morskich, jak i słodkich, których na świecie jest do 2500 gatunków, wszystkie o podobnych cechach. W naszym regionie spożywa się tylko część mięsną krewetki, głównie tylne części ciała i ogon. Wstępnie ugotowane krewetki uzyskują typowy różowawy kolor. Kupując je, należy zwrócić uwagę, czy nie dodano do nich wody, czy muszle są błyszczące i czy przyjemnie pachną. Są one niskokaloryczne i zawierają minimalną ilość węglowodanów. Zawierają również wit. A, E, magnezu czy jodu. Pomagają w utracie wagi, opóźniają starzenie się, wypadanie włosów i zwalczają choroby układu krążenia. Jak w prosty sposób przyrządzić krewetki? Podstawowym założeniem jest obranie główki, która nie jest spożywana. Następnie obierz go. Tylko tyłek pozostaje solidny. Pilnuj czasu. Krewetki potrzebują tylko minuty.

Przepisy na dania zawierające Krewetki