![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Krewetki to skorupiaki żyjące zarówno w wodach morskich, jak i słodkich, których na świecie jest do 2500 gatunków, wszystkie o podobnych cechach. W naszym regionie spożywa się tylko część mięsną krewetki, głównie tylne części ciała i ogon. Wstępnie ugotowane krewetki uzyskują typowy różowawy kolor. Kupując je, należy zwrócić uwagę, czy nie dodano do nich wody, czy muszle są błyszczące i czy przyjemnie pachną. Są one niskokaloryczne i zawierają minimalną ilość węglowodanów. Zawierają również wit. A, E, magnezu czy jodu. Pomagają w utracie wagi, opóźniają starzenie się, wypadanie włosów i zwalczają choroby układu krążenia. Jak w prosty sposób przyrządzić krewetki? Podstawowym założeniem jest obranie główki, która nie jest spożywana. Następnie obierz go. Tylko tyłek pozostaje solidny. Pilnuj czasu. Krewetki potrzebują tylko minuty.