SzukajSzukajMoje Moje KoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium Kontakt

Ryż

Nie ma ryżu takiego jak ryż. Dzieli się je ze względu na wielkość i kolor, a każde z nich ma inne wartości odżywcze. Dzieli się ją zatem na długoziarnistą, średnioziarnistą i krótkoziarnistą - typową dla risotto. Ryż jaśminowy ma kwiatowy aromat i doskonale nadaje się do wszelkich sosów, ponieważ klei się do nich. Z kolei ryż basmati jest nielepki, długoziarnisty, nadaje się do duszenia i jest popularny ze względu na krótki czas przygotowania - 10 minut. Nie zapomnij kupić ryżu Arborio, gdy najdzie Cię ochota na risotto. Jest mały i okrągły. Można również znaleźć ryż pełnoziarnisty, który zawiera wielokrotnie więcej składników odżywczych niż przetworzony biały ryż. Zawiera wit. pl. B i E, a także fosfor, selen, mangan i żelazo. Wpływa korzystnie na przemianę materii, oczyszcza organizm z substancji szkodliwych i zwiększa odporność. Nie powoduje wzdęć i ma mało kalorii. Przed gotowaniem ryż należy wypłukać w wodzie i dodać wody, najlepiej w proporcji 1:3. Posolić i doprowadzić do wrzenia. Pozostawić wodę do odparowania, czekając aż ryż będzie miękki. Następnie ponownie spłukać wodą i podawać. Jeśli chodzi o ryż, chcielibyśmy również wspomnieć o semolinie ryżowej. Kasza ryżowa jest naturalnie bezglutenowa, bardzo pożywna i lekkostrawna. Nadaje się do przygotowania kaszki ryżowej, do ciast, deserów, zagęszczania zup, sosów i pierogów.

Przepisy na dania zawierające Ryż