Risotto z kapustą włoską
- 5 min.
- 25 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 489 Kcal
- 16,6 g białek
- 16 g tłuszczów
- 69,9 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Szalotki drobno pokrój.
Rozgrzej olej. Na średnim ogniu podsmaż na złoto pokrojoną cebulę. Wsyp ryż, zeszklij na tłuszczu.
Ryż podlej ¼ gorącego bulionu i zmniejsz ogień. Poczekaj, aż płyn się wchłonie i dodaj kolejną porcję. Powtarzaj aż do zużycia całego bulionu.
Po 10 minutach gotowania ryżu dodaj liście kapusty włoskiej, suszony tymianek, sól i pieprz.
Kapusta ma być miękka a ryż al dente. Zdejmij risotto z ognia, dodaj parmezan i wymieszaj.
Gotowe danie rozłóż na talerzach, udekoruj wiórami parmezanu i gałązkami świeżego tymianku. Podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Niesamowity! Na początku do cebuli dodałam czosnek, potem musiałam dodać więcej bulionu niż jest napisane. Nie miałam parmezanu, użyłam sera normalnego, myślę, że następnym razem z parmezanem będzie jeszcze lepiej 👌🏻 Bardzo mi smakowało 👌🏻
Tłumaczenie automatyczne
Smaczne risotto, popularne wśród wszystkich domowników..;)
Tłumaczenie automatyczne