SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Sposób przygotowania

1

Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Na oliwę wrzuć drobno posiekaną cebulkę i smaż ją na średnim ogniu przez 4 minuty.

2

Dodaj wyciśnięty czosnek i smaż przez 1 minutę. Następnie wsyp ryż i stale mieszając, smaż go przez 3–4 minuty, aż do lekkiego zeszklenia ziarenek. Dodaj rozmaryn, wymieszaj, wsyp starte buraczki i zalej około 150 ml bulionu.

3

Po wchłonięciu bulionu wlej kolejną porcję, powtarzaj tę procedurę aż do całkowitego zużycia przygotowanego bulionu. Sprawdź, czy ryż się ugotował – jeżeli nie, dodaj wody albo jeszcze trochę bulionu.

4

Risotto dopraw solą, pieprzem i łyżką masła, żeby nadać mu delikatniejszy smak.

5

* Jeżeli zastosujesz ryż pełnoziarnisty, risotto trzeba gotować odrobinę dłużej niż w przypadku arborio.

Nasza rada
Risotto podawaj posypane garścią tartego parmezanu.
Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Michaela Faldíková
03. lutego 2024

rewelacja 👌🏼 choć przy robieniu risotto ze świeżych buraków trzeba się przyzwyczaić do ziemistego smaku buraków. Na pewno jeszcze raz ugotuję według przepisu. :-)

Tłumaczenie automatyczne

Soňa Kacejová
01. lutego 2024

Przepis jest w porządku. Nieco zwyczajne smaki, ale można je poprawić dodatkiem mięsa lub sera. Ale problem tkwi w ilości. Podana ilość ryżu nie jest przeznaczona na 4 porcje. Zdecydowanie potrzebujemy więcej. Dosypałam około 250g suchego ryżu arborio i wyszło nam 3 porcje.

Tłumaczenie automatyczne

dorapallanggmailcom
29. sierpnia 2023

Doprowadziłem go do szaleństwa odrobiną białego wina na koniec i bardzo mu to odpowiada. ☺️

Tłumaczenie automatyczne

ocen_1432952
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu