SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt
Znasz z naszej książki kucharskiej

Jemy zdrowo i smacznie

Strona 98Dowiedz się więcej o książce

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

  • 274 Kcal
  • 5 g białek
  • 10 g tłuszczów
  • 41 g węglowodanów

Ponad 350 przepisów ze wszystkich książek (zaoszczędzisz ponad 500 zł)

  • Aplikacja bez reklam
  • Proste gotowanie ze składników, które masz w domu
  • Ulubione przepisy dostępne offline
Wypróbuj na 30 dni BEZPŁATNIE

Składniki

4 porcji

Sposób przygotowania

1

Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Na oliwę wrzuć drobno posiekaną cebulkę i smaż ją na średnim ogniu przez 4 minuty.

2

Dodaj wyciśnięty czosnek i smaż przez 1 minutę. Następnie wsyp ryż i stale mieszając, smaż go przez 3–4 minuty, aż do lekkiego zeszklenia ziarenek. Dodaj rozmaryn, wymieszaj, wsyp starte buraczki i zalej około 150 ml bulionu.

3

Po wchłonięciu bulionu wlej kolejną porcję, powtarzaj tę procedurę aż do całkowitego zużycia przygotowanego bulionu. Sprawdź, czy ryż się ugotował – jeżeli nie, dodaj wody albo jeszcze trochę bulionu.

4

Risotto dopraw solą, pieprzem i łyżką masła, żeby nadać mu delikatniejszy smak.

5

* Jeżeli zastosujesz ryż pełnoziarnisty, risotto trzeba gotować odrobinę dłużej niż w przypadku arborio.

Nasza rada
Risotto podawaj posypane garścią tartego parmezanu.
Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

dorapallanggmailcom
29. sierpnia 2023

Doprowadziłem go do szaleństwa odrobiną białego wina na koniec i bardzo mu to odpowiada. ☺️

Tłumaczenie automatyczne

ocen_1432952
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu