

Risotto z buraczków
5 min.
40 min.
Łatwe
4 porcji

Jemy zdrowo i smacznie
Strona 98Dowiedz się więcej o książceWartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 274 Kcal
- 5 g białek
- 10 g tłuszczów
- 41 g węglowodanów
Ponad 350 przepisów ze wszystkich książek (zaoszczędzisz ponad 500 zł)
- Aplikacja bez reklam
- Proste gotowanie ze składników, które masz w domu
- Ulubione przepisy dostępne offline
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1× średnia żółta cebula (drobno posiekaj)
- 2 ząbki czosnku
- 140 g białego ryżu arborio (waga na sucho, możesz użyć brązowego ryżu basmati)
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 250 g ugotowanych buraczków czerwonych (drobno utartego)
- 800 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Na oliwę wrzuć drobno posiekaną cebulkę i smaż ją na średnim ogniu przez 4 minuty.
Dodaj wyciśnięty czosnek i smaż przez 1 minutę. Następnie wsyp ryż i stale mieszając, smaż go przez 3–4 minuty, aż do lekkiego zeszklenia ziarenek. Dodaj rozmaryn, wymieszaj, wsyp starte buraczki i zalej około 150 ml bulionu.
Po wchłonięciu bulionu wlej kolejną porcję, powtarzaj tę procedurę aż do całkowitego zużycia przygotowanego bulionu. Sprawdź, czy ryż się ugotował – jeżeli nie, dodaj wody albo jeszcze trochę bulionu.
Risotto dopraw solą, pieprzem i łyżką masła, żeby nadać mu delikatniejszy smak.
* Jeżeli zastosujesz ryż pełnoziarnisty, risotto trzeba gotować odrobinę dłużej niż w przypadku arborio.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Doprowadziłem go do szaleństwa odrobiną białego wina na koniec i bardzo mu to odpowiada. ☺️
Tłumaczenie automatyczne