Ragout z wołowiny i warzyw korzeniowych w occie winnym
- 10 min.
- 160 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 435 Kcal
- 29 g białek
- 22 g tłuszczów
- 30 g węglowodanów
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g białej cebuli (pokrój w kostkę)
- 180 g marchewki (obierz i pokrój w kostkę)
- 100 g dużej bulwy selera (obierz i pokrój w kostkę)
- 150 g korzenia pietruszki (obierz i pokrój w kostkę)
- 500 g udźca wołowego (pokrojone w kostkę)
- 30 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki octu z białego wina
- 750 ml bulionu wołowego
- 1 l wody
- 2× gałązka świeżego rozmarynu (lub 1 łyżka stołowa suszonego)
- 1 łyżka świeżego tymianku (drobno posiekaj)
- 2 sztuki liścia laurowego
- 3 sztuki kulek ziela angielskiego
- 200 g brązowych pieczarek (pokroić na ćwiartki)
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki (grubo posiekać)
- sól
- pieprz
Etykiety
Sposób przygotowania
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Na gorącą oliwę wrzuć posiekaną cebulę i smaż ją przez 5–7 minut na średnim ogniu, aż uzyska złocisty kolor. Następnie dodaj pokrojoną marchewkę, selera i pietruszkę. Smaż przez kolejnych 8–10 minut. Dodaj mięso, sól, pieprz, przecier pomidorowy, cukier i ocet. Podsmażaj przez 5–7 minut na średnim ogniu.
Kiedy mięso się zetnie, a warzywa uzyskają chrupiącą skorupkę, podlej ragout bulionem i wodą. Dodaj przyprawy. Przykryj i duś na małym ogniu przez 1,5–2 godziny, aż mięso całkowicie zmięknie. Następnie wyjmij je, a warzywa w garnku zmiksuj za pomocą blendera ręcznego na gładki sos (blenduj przez 3–4 minuty aż do uzyskania kremu). Następnie włóż mięso z powrotem do garnka i dopraw sos do smaku solą i pieprzem. Wrzuć pokrojone pieczarki, przykryj pokrywką i duś przez kolejnych 10–12 minut na średnim ogniu.
Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
bardzo dobry! Dodałam tylko 500 ml wody zamiast 1 litra jak piszą w komentarzach, ale ja bym trochę bardziej zredukowała, sos i tak był bardzo wodnisty :) + Zostawiłabym też trochę warzyw niezmieszanych. Ale bardzo dobre w smaku :)
Tłumaczenie automatyczne
Dodałam mniej wody, sosu nie wymieszałam, jako dodatek podałam ryż i było rewelacyjnie.
Tłumaczenie automatyczne
Mniam
Tłumaczenie automatyczne