Pulpeciki z tofu z czerwonym ryżem
- 20 min.
- 75 min.
- Średnie
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 518 Kcal
- 19 g białek
- 29 g tłuszczów
- 43 g węglowodanów
Składniki
- 120 g czerwonego ryżu (v suchom stave)
- 2× czerwone papryki średniej wielkości
- 2 łyżki oliwy z oliwek (+ 2 łyżeczki do posypania papryki)
- 1× dymka
- sól
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Przepłucz ryż w zimnej wodzie i wsyp go do garnka ze świeżą wodą. Wody powinno być dwa razy tyle co ryżu. Dodaj kroplę oleju i szczyptę soli. Gotuj przez ok. 40–50 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
W międzyczasie zetrzyj na tarce tofu i marchewkę, wymieszaj z jajkiem, dopraw solą i pieprzem.
Uformuj z masy ok. 6 niewielkich pulpecików i panieruj je w sezamie.
Pulpeciki ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia wraz z przekrojonymi i oczyszczonymi paprykami.
Piecz przez 12 minut.
Upieczone papryki pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z ugotowanym ryżem i podawaj z pulpetami.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
tofu 1 marynowane, 1 klasyczne - łącznie 400g 3 jajka i ze względu na sok z marchwi dodałem hl. mąka. Dodałam trochę kolendry - wyszło 12 średnich klopsików. Ugotowałam ryż jaśminowy z goździkami. Usmażyłam szalotkę na oliwie. oliwę z odrobiną suszonego czosnku. Same klopsiki są raczej wytrawne. Na szczęście lubię ryż obezwładniony, aby to nadrobić. Mimo to nie wyklucza się sosu (moczyłam klopsiki trochę w miodzie i musztardzie). Bardzo dobre jedzenie. 🤌🏼❤️
Tłumaczenie automatyczne
Trochę nietypowy smak, ale nie były złe, dla mnie lepsze na zimno.
Tłumaczenie automatyczne
Bardzo dobry smaczny przepis. Im więcej potraw spróbuję na tej stronie, tym bardziej jestem podekscytowana ☺️
Tłumaczenie automatyczne