Pulpeciki z tofu z czerwonym ryżem
- 20 min.
- 75 min.
- Średnie
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 518 Kcal
- 19 g białek
- 29 g tłuszczów
- 43 g węglowodanów
Składniki
- 120 g czerwonego ryżu (v suchom stave)
- 2× czerwone papryki średniej wielkości
- 2 łyżki oliwy z oliwek (+ 2 łyżeczki do posypania papryki)
- 1× dymka
- sól
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Przepłucz ryż w zimnej wodzie i wsyp go do garnka ze świeżą wodą. Wody powinno być dwa razy tyle co ryżu. Dodaj kroplę oleju i szczyptę soli. Gotuj przez ok. 40–50 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
W międzyczasie zetrzyj na tarce tofu i marchewkę, wymieszaj z jajkiem, dopraw solą i pieprzem.
Uformuj z masy ok. 6 niewielkich pulpecików i panieruj je w sezamie.
Pulpeciki ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia wraz z przekrojonymi i oczyszczonymi paprykami.
Piecz przez 12 minut.
Upieczone papryki pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z ugotowanym ryżem i podawaj z pulpetami.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
👍
Tłumaczenie automatyczne
tofu 1 marynowane, 1 klasyczne - łącznie 400g 3 jajka i ze względu na sok z marchwi dodałem hl. mąka. Dodałam trochę kolendry - wyszło 12 średnich klopsików. Ugotowałam ryż jaśminowy z goździkami. Usmażyłam szalotkę na oliwie. oliwę z odrobiną suszonego czosnku. Same klopsiki są raczej wytrawne. Na szczęście lubię ryż obezwładniony, aby to nadrobić. Mimo to nie wyklucza się sosu (moczyłam klopsiki trochę w miodzie i musztardzie). Bardzo dobre jedzenie. 🤌🏼❤️
Tłumaczenie automatyczne
Trochę nietypowy smak, ale nie były złe, dla mnie lepsze na zimno.
Tłumaczenie automatyczne