Potrawka z ciecierzycą, ziemniakami i pieczarkami
- 4 min.
- 35 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 311 Kcal
- 10 g białek
- 12 g tłuszczów
- 37 g węglowodanów
Składniki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 100 g białej cebuli (drobno pokrój)
- 400 g surowych ziemniaków (typ B) (obrać i pokroić w około 1 cm kostkę)
- 200 g świeżych brązowych grzybów (pokroić na ćwiartki)
- 1 ząbek czosnku (drobno posiekaj)
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżka mielonej papryki wędzonej (można również zastąpić słodką mieloną)
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 300 ml przecieru pomidorowego
- śmietana do gotowania (12% tłuszczu)
- 240 g ciecierzycy z puszki (odcedź)
- 10 g świeżego szczypiorku (drobno posiekaj)
- sól
- pieprz
Etykiety
Sposób przygotowania
W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju słonecznikowego.
Na rozgrzany olej wrzuć drobno pokrojoną cebulę. Smaż przez 4–5 minut na średnim ogniu.
Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, pieczarki pokrojone w ćwiartki, drobno posiekany czosnek i mielony kminek. Smaż wszystko przez 5–6 minut na średnim ogniu. Następnie dodaj mieloną paprykę i przecier pomidorowy. Wymieszaj i duś przez kolejne 2 minuty.
Dodaj 500 ml bulionu warzywnego, pomidory z puszki oraz sól i pieprz do smaku. Przykryj i duś na średnim ogniu przez 15–17 minut, aż ziemniaki zmiękną.
Następnie dodaj 100 ml śmietany i odcedzoną ciecierzycę. Wymieszaj i gotuj bez przykrycia przez kolejne 4 minuty na średnim ogniu.
Podziel na 4 porcje, posyp drobno posiekaną natką pietruszki i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Bardzo mi się to podobało
Tłumaczenie automatyczne
000
Tłumaczenie automatyczne
Dobrze, ale nie ma nad czym siedzieć na tyłku. 🤭
Tłumaczenie automatyczne