Polenta z grzybami i ciecierzycą
- 45 min.
- 15 min.
- Średnie
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 468 Kcal
- 17 g białek
- 14 g tłuszczów
- 64 g węglowodanów
Składniki
- 60 g dowolnych suszonych grzybów (lub 300 g świeżych grzybów)
- 3 ząbki czosnku
- 200 g gotowanej ciecierzycy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1650 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 500 ml mleka sojowego (możesz zastąpić półtłustym mlekiem krowim)
- 250 g polenty instant
- 50 g mozzarelli light (drobno utartego)
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj grzyby oraz ciecierzycę i podsmażaj przez 3 minuty.
Dodaj tymianek, oregano i pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażaj jeszcze przez minutę.
Dodaj 150 ml bulionu warzywnego, sok z cytryny, sól i pieprz. Gotuj przez ok. 5 minut.
W drugim garnku zagotuj pozostały bulion (1500 ml) z mlekiem.
Następnie dodaj polentę i gotuj przez 4 minuty, ciągle mieszając.
Dodaj drobno startą mozzarellę, wymieszaj i zdejmij z ognia.
Polentę podziel na 4 porcje i podawaj z grzybami i ciecierzycą.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Ulepszyłem pole tutaj parmezanem, było doskonałe.
Tłumaczenie automatyczne
Przepis nikogo w rodzinie nie zainteresował, poszczególne składniki jemy normalnie w domu, ale na pewno nie będę więcej gotować z takim połączeniem.
Tłumaczenie automatyczne